lördag 17 mars 2012

Vardagshjältar mot nätmobbning

Hanna Fridén har startat facebookgruppen Vardagshjältar mot nätmobbning, vars syfte är att stoppa mobbningen på nätet. Just nu ägnar sig gruppen åt att få bukt med sajten Emochan och vad som sker där. Emochans medlemmar ägnade sig åt att hänga ut unga tjejer genom att posta bilder på dem och skriva saker som "Vad tycker vi om det här slynan då?", varpå andra medlemmar hakade på och drog den ena grova lögnen efter den andra om tjejen i fråga. Här berättar en tjej som själv har blivit uthängd på sajten.

Om man går in på Emochan nu kan man mest se filmtips, disneyfigurer, recept på bakverk och bilder på gulliga djur. Det är så Vardagshjältar mot nätmobbning verkar. Med över 1000 medlemmar från Facebook och ännu fler deltagare från bloggvärlden bombarderas sajten med allt som är vackert, kul, kärleksfullt, roligt eller i vissa fall bara nonsens. Istället för att gå in och kritisera personerna som hänger ut unga tjejer (och på så sätt förmodligen bara hälla vatten på deras kvarn) förvandlas sajten till en plats som är så långt ifrån lik nätmobbarnas naturliga habitat som det bara går. KILL THEM WITH HUGS är budskapet.

Gamla trådar på Emochan har raderats, så bilderna på och kommentarerna om de personer som har hängts ut är borta. Nu ägnar sig moderatorerna på sajten åt att försöka få bort inläggen från alla oss som är med i aktionen mot dem. Jag själv har blivit blockerad från att posta trådar och kommentera inlägg efter att ha spammat sajten med lolcats. Bilder på roliga och gulliga katter alltså. Det kan tyckas onödigt att fortsätta posta positiva inlägg på sajten nu när nätmobbarnas inlägg är borta, men nätmobbarna själva finns kvar. De kommenterar fortfarande och de kommenterar argt över att se deras nät-krypin fördärvas av gulligull.

Det är det bästa med Vardagshjältar mot nätmobbning. Att ingen av anhängarna svarar med ilska. Man mobbar inte mobbarna, utan möter dem med så mycket kärlek att de tröttnar. Här kan du läsa om Vardagshjältar mot nätmobbnings uppdrag och regler. Kika gärna runt på sajten och följ länkarna till personer som har skrivit om ämnet, och om ni vill och kan får ni gärna gå in och posta någonting sött på Emochan. Bilder på enhörningar till exempel.

Tjusig va? (Tyvärr vet jag inte var bilden kommer ifrån.)

Inga kommentarer: